Tien makkelijke energiebesparende maatregelen in coronatijd

Door corona leven we in een nieuwe werkelijkheid. Het virus heeft impact op elke ondernemer. Op korte dan wel lange termijn. Bij een groot aantal ondernemers is de omzet fors gekelderd en mogelijk het bedrijf zelfs gesloten. Verduurzamen van het pand staat daardoor niet meer hoog op de prioriteitenlijst. Begrijpelijk. Al kan het juist nu een gunstig moment zijn om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker als je momenteel aan het klussen bent of onderhoud uitvoert. Het levert je namelijk direct wat op.

Energie besparen

Wat kun je in deze tijd nog doen aan energie besparen zonder al te hoge investeringen? Hieronder zijn tien energiebesparende maatregelen op een rijtje gezet.

1. Energierekening
Is de zaak gesloten? Vraag bij je energieleverancier een verlaging van je voorschot op de energierekening aan. Dat scheelt direct in de portemonnee.

2. Check instellingen
Check de installatie voor de verwarming, ventilatie en airco. Is dit optimaal ingeregeld? Doe alleen verlichting aan in de ruimtes waar gewerkt wordt. Is er niemand aanwezig in het pand? Zet de thermostaat en de mechanische ventilatie uit.

3. Stand-by
Schakel apparatuur volledig uit die niet gebruikt wordt. De stand-by modus verbruikt namelijk energie. Denk aan kopieerapparaten, computers, printers, koelkasten, elektrische boilers en koffiezetapparaten.

4. Verlichting
Maak lamp-armaturen schoon. Hierdoor is het licht feller. Mogelijk hoeven hierdoor minder lampen aan. Vervang in de bestaande armatuur lampen door ledverlichting. Overigens is tegenwoordig ledverlichting met ingebouwde aanwezigheidssensor verkrijgbaar.

5. Isoleren en tochtwering
Breng tochtstrippen of -band aan bij deuren, ramen en brievenbus ter voorkoming van koudeval. Isoleer verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes (zoals de ketelruimte). Buizen die warm aanvoelen, isoleer je.

6. Subsidie en belastingvoordeel
Deze maatregelen kun je zonder al te veel moeite treffen. Voer je nu groot onderhoud uit, dan zijn wellicht meer energiebesparende maatregelen financieel haalbaar. De gesubsidieerde energiescan helpt hierbij om de mogelijkheden in kaart te brengen. Je krijgt inzicht in je energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Een adviseur maakt deze inventarisatie. Voor een deel van de kosten van de energiescan is subsidie beschikbaar. Dat geldt ook voor bepaalde maatregelen die je treft om energie te besparen of op te wekken. Tot slot kan energie besparen of opwekken fiscaal voordelig zijn.

7. Wet milieubeheer
Ondanks de situatie waarin we nu zitten, blijft de informatieplicht en het nemen van energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, voor grootverbruikers met een energieverbruik boven de > 50.000 kWh en/of 25.000 m3 gas, verplicht. ODRA voert hier controles op uit. Ben je financieel getroffen door het coronavirus en is investeren onmogelijk? Blijf in ieder geval hierover in gesprek met ODRA of de gemeente om boetes te voorkomen.

8. Uitstel energiebelasting voor grootverbruikers energie
Energieleveranciers brengen voor de maanden april, mei en juni geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw in rekening bij grootverbruikers die maandelijks een factuur krijgen over het werkelijke verbruik. Het uitstel levert mogelijk voordeel op voor bedrijven die in de financiële problemen komen of zijn door corona.

Energie opwekken

Energie besparen loont. Met energie opwekken kun je zelfs geld verdienen. Door corona is investeren hierin wellicht financieel lastig. Dan zijn er andere opties.

9. Verhuur je dak
Heb je geen zonnepanelen op je dak en heb je geen plannen om hierin te investeren ondanks tegemoetkoming met SDE+ subsidie? Er zijn partijen die daken (minimale grootte 5.000 m2 ) huren om zonnepanelen op de plaatsen. We brengen je hiermee graag in contact.

10 SDE+ subsidie benutten
Heb je SDE+ subsidie ontvangen maar denk je hiervan geen gebruik te maken? Mogelijk is de subsidie bruikbaar bij verhuur van je dak om energie op te wekken.

Ook weten waar je kan besparen?

Met een energiescan worden krijg je inzicht in alle energiebesparende maatregelen!