ENERGIEBESPARINGSCONVENANT ALMELO ONDERTEKEND

Foto: Niels Peters (VNO-NCW MIdden), Eugène van Mierlo (Gemeente Almelo), Roelof Kleinjan (Ondernemerskontakt Bedrijvenpark Twente)

    

Tijdens de eindejaars ontbijtsessie van ondernemersvereniging Ondernemerskontakt Bedrijvenpark Twente (OBT) werd het project Almelo Bespaart officieel gestart door het ondertekenen van het energiebesparingsconvenant. Dankzij Overijssel Bespaart kunnen ondernemers op bedrijvenpark Twente voordelig gebruik maken van energiescans, om zo aan de slag te gaan met energiebesparing.

Een goed voorbeeld geven

‘De handrem gaat eraf’, stelde Eugène van Mierlo, wethouder duurzaamheid van de gemeente Almelo, enthousiast. Tijdens de bijeenkomst gaf Van Mierlo aan dat de groenste energie de energie is die je niet gebruikt. ‘Alles wat je bespaart, hoef je ook niet op te wekken.’ Van Mierlo toonde zich content dat de Almelose ondernemersvereniging zelf het initiatief heeft genomen om aan de slag te gaan met energiebesparing. ‘Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen. Hoe mooi zou het zijn als andere ondernemersverenigingen dit initiatief overnemen’, aldus van Mierlo.

Niels Peters, bestuurslid VNO-NCW Twente, had al een energiescan laten doen en dat gaf hem enorm veel inzicht. ‘Ik dacht dat ik mijn bedrijf kende, maar dat bleek niet zo te zijn’. Peters zal nu ruim € 10.000,- kunnen besparen door het slimmer afschakelen van apparatuur en het monitoren van de slimme energie meter. Zo weet hij exact wanneer er energie verbruikt wordt. ‘Ik daag jullie allemaal uit om tijdens de feestdagen te kijken naar jullie energieverbruik’ aldus Peters.

Roelof Kleinjan, voorzitter van OBT en tevens directeur bij Evers Agro heeft recentelijk een energiescan laten uitvoeren. ‘We moeten als ondernemersvereniging een voorbeeld zijn’. Kleinjan was verrast met de uitslag van de scan, zo ontdekte hij via de energiescan dat het ventilatiesysteem veel stroom verbruikt. Door de energiescan kijkt Kleinjan anders naar zijn bedrijf. ‘Een aantal dingen zijn zonde om niet te doen, zeker als er subsidie beschikbaar is’ aldus Kleinjan.

Almelo Bespaart

Almelo Bespaart ontzorgt en stimuleert ondernemers in het nemen van energiebesparende maatregelen. Met hulp van een energiescan wordt het energieverbruik in kaart gebracht en is het inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen er genomen kunnen of moeten worden.Vervolgens kunnen ondernemers tot €2500 terug krijgen energiebesparende maatregelen via de regeling van Provincie Overijssel. Voor meer informatie over Almelo Bespaart, kijk op www.almelobespaart.nu